Introductie en inhoudsopgave
Ik behoor tot de naoorlogse generatie, ik ben geboren in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw. Ergens in mijn jeugd raakte ik in de ban van de Tweede Wereldoorlog. Als kind van een jaar of 8 speelde ik vaak op de boerderij van mijn opa en oma. Op een stuk land achter de boerderij lag een ondergrondse kazemat. Er was niet veel meer van te zien dan een zware betonnen ring. De opening was gevuld met takken en bladeren.
De kazemat lag op de rand van het Roerdal en bood een wijds uitzicht. Bij de latere aanleg van het kerkhof is hij uitgegraven en gekanteld. De kazemat ligt er nog steeds, begraven onder het grote kruis in het midden van het kerkhof.
Een paar honderd meter verderop lag en ligt nog steeds een bovengrondse bunker. Een betonnen kolos met een schietopening richting Roerdal. In de bunker stond vrijwel altijd water. Zodra ik als kind voorzichtig een stap zette op de betonnen geschutsplaat, sprong er ergens in het donker een kikker in het water. Steeds weer schrok ik daarvan. Het maakte veel indruk.
Mijn opa zag dat ik mij interesseerde voor de Tweede Wereldoorlog. Ik stelde vragen en opa vertelde verhalen. De details zijn vervlogen, maar de beelden zijn gebleven. Ook heb ik nog steeds de kogels en granaatscherven, die mijn opa vond bij het bewerken van het land en die hij voor mij meenam.
Hier is de fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog begonnen. Hier is ook de zoektocht naar het tastbare gestart. De restanten vormen een tijdsbrug naar het verleden.
Ik ben geen historicus. Ik ken niet de details van de veldslagen en de nummers van de legereenheden. Maar na 40 jaar verzamelen weet ik dat voorwerpen een verhaal kunnen vertellen. Een kogel of een granaatscherf, een uniformjas, een helm, een paar bespijkerde laarzen, een brief of een uitrustingsstuk. Maar ook de wind op Pointe-du-Hoc, de stille velden bij Bastogne en de kilte van de bossen bij Vossenack vertellen een verhaal.
Ik ben slechts een luisteraar, op zoek naar de verhalen achter voorwerpen en plaatsen. In gesprekken met geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog en collega verzamelaars proef ik een zelfde fascinatie. Ik ga een wandeling maken door mijn leven als verzamelaar en geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog. Ik wil ontdekken wat mij boeit.
Ze lagen vredig in het gras, een man of zeven, in de schaduw tussen de bomen, aan deoverkant van het zandpad. Het was een warme zomerdag. Ze hadden wat stoelen gepakt in hetcafé aan de overkant, waar ze hun spullen op hadden gelegd. Gewone jongens van een jaar ofachttien, niet veel ouder. Je zou het bijna vergeten. Totdat een oudere man verschijnt en kortafiets zegt. De jongens springen overeind, trekken hun uniformjassen aan, maken deuitrusting vast, zetten hun helmen op. Gewone jongens werden soldaten.- Vertelling grootouders over Duitse militairen tijdens de bezetting -
*********************************************************
**********************
Inhoudsopgave
Mijn Jeugd (1970 – 1980)
- Spelen bij opa en oma
- Een terugkerende droom
- Een terugkerende droom
- De verkenners
- De koppelriem
- Museumpark Overloon
- De koppelriem
- Museumpark Overloon
- Vakkledingshuis
- Kisten in de kelder
- De Beegderheide
- De plastic soldaat
- De plastic soldaat
Al wat ouder (1980 - 1990)
- Fort Eben-Emael
- Mijn ontmoering met Heinz
- Dump Enex
- Hans uit Swalmen
- De dames Peeters
- De kennismaking met Eric
- Mijn slaagkamermuseum
Militaire dienst
- Het artillerie schietkamp ASK
- De eerste schietoefening
- Kerst 1986
- De iverpolaatsing
- Het gehucht aan de rivier
- Moe
- Het afzwaaien
Op weg naar nu (1990 - heden)
- Inleiding
De Ardennen
- De eerste kennismaking
- Honderd tochten, duizend herinneringen
- Honderd tochten, duizend herinneringen
- De Ardennen als een tweede thuis
- Vielsalm, een vriendelijk dumpzaakje
- La Marche, Shop Americain in hartje Ardennen
- La Marche, Shop Americain in hartje Ardennen
Normandië
- Omaha Beach
- The longest day
- De avond viel
- Museum Surrain
- St. Marie du Mont
- Utah Beach
- St. Mere Eglise
- La Cambe
- De Britse stranden
- Normandië nu
Op stap met de mannen
- De Maginotlinie
- De Obersalzberg
- Concentratiekamp Dachau
- Neurenberg
- Thuis ver van huis
Beurzen en bijzondere vondsten
- Het wiel
- Het statige KAB-gebouw
- Op weg naar het HMT
- Carnavalsrit naar Oss
Het heden, poort naar het verleden
- Wegzinken in de collectie
- Herinnering aan Normandie