Home

De zomerzon verbleekt het beeld. De lucht is gevuld met het slaperige gezoem van duizend insecten en het gezang van krekels in het gras. De zoete geur van kamille komt bij vlagen voorbij. De dag is op zijn heetst.
Ergens in de verte kolkt de rivier, onzichtbaar verscholen tussen de bomen. De Roer, ingesneden in een glooiend rivierdal. Hier ligt op de ene oever het dorp Melick en op de andere Sint OdiliĆ«nberg.
 
Weinig herinnert aan de verdedigingswerken, de loopgraven en tankgrachten, de mijnenvelden en prikkeldraadversperringen die hier lagen. Alleen de bunker staat er nog, een betonnen kolos die zijn dreiging nog niet heeft verloren. En een paar honderd meter naar rechts een kazemat, tegenwoordig begraven onder het nieuwe kerkhof.

De zomer van 1944 moet ook dagen als vandaag hebben gekend. Heet en traag. Er was een koude winter in aantocht. Een winter vol spanning, angst en ellende. De bevolking zat weggedoken in vochtige kelders. De Duitse bezetter leefde in de huizen. Om beurten bevolkten groepen militairen de bunkers en stellingen. Bij het licht van kaarsen wachtten ze op wat er zou gaan komen.
 
Het dorp Melick ligt op de rand van het Roerdal en was onderdeel van de verdedigingswerken. Langs de dorpsstraat liep een loopgraaf dwars door de huizen. Verder naar achteren lag een tweede linie en nog verder naar achteren een brede gracht. In die koude winter bedekte de sneeuw het landschap met een vredige stilte. Zo nu en dan galmden explosies door het Roerdal. De strijd vond een paar kilometer verderop plaats. 
 
In de winter van 1944 naar 1945 bleef het front hier maanden steken, in een strijd die later bekend zou worden als de 'Slag om de Roerdriehoek'. De gevechten bij Roermond, nauwgezet beschreven in het boek 'Van kazemat tot kelderleven' doen denken aan de slag bij Caen in NormandiĆ«. Het doel was in zicht, maar kon wekenlang niet worden ingenomen.
 
Vandaag is er nog maar weinig wat herinnert aan die donkere periode. De oude bunker rust in een weiland met schapen en geiten. De loopgraven zijn dichtgegooid, de huizen en straten zijn hersteld. Alleen in de bossen zijn de loopgraven en stellingen nog zichtbaar. Een tijdbrug naar het verleden. Mijn aanleiding om op zoek te gaan naar de geschiedenis, om het verleden tastbaar te maken.  
 
Welkom op mijn site, welkom in het verleden.
 
 
***************
*****
 
                                                                              
 
Laatst bijgewerkt op  - 18 mei 2018 - 
 
      NEW MILITARIA !!